Ako mamča z gauča dedinu vymenila za mesto


Dvesto ľudí, konečná, žiadny obchod, ani krčma, či prevádzka, najbližšie mesto pol hodina autom. Keď prichádzam po dlhšej dobe do môjho rodiska, mám prvých pár dní zaľahnuté v ušiach. Z toho vákua. Ticho prerušujú len vtáčiky, zvonce ovečiek a zurkot potôčika.

Kolesá tu prefrčia tak raz za pol dňa. Je tu prenádherná príroda a nedotknuté zákutia také, že aj Tatry by sa miestami červenali hanbou. Príjemný chlad, aj keď je teplo. Keď prší, vzduch je ozónovo ťažký a až sa hlava krúti z toľkej čerstvosti. A vonia. Trávou, kvietkami, zemou a slimákmi. Smejem sa, keď vysvetľujem miestnym, ako vyzerá komár. Klasické výťahové small talks pri stretnutí s okoloidúcim neobstoja, všetci sme tu tak nejak rodina. Učupené domčeky rozprávajú svoje neuveriteľné príbehy. Ako sa do dvoch izieb kedysi zmestili tri generácie a veľa, veľa detí.

Plačem, keď sa zahryznem do paradajky zo záhradky a pocítim jej chuť. A konáre obsypané malinami, čučoriedkami a egrešmi... Ešte teplé vajíčko od sliepky si prikladám na líce. Ráno pri káve ma prídu pozdraviť dve mačence. Chodím bosá. Telefón nepotrebujem, ani internet. Veľa sa rozprávame, popíjame, smejeme sa a spomíname. Po celý čas netuším, kde mám dieťa. Občas za mnou pribehne vysmiate, fľakaté a hneď už aj beží späť za deckami stavať bunker. Vzdor zmizol, na cumeľ si ani nespomenie.

Bola by to paráda, keby... Keby som tu neprežila len pár dní, ale predtým polovicu môjho života. 

Kvôli tichu sa tu čas vlečie, a ten selankový pokoj vám začne časom liezť na nervy. Počas nedeľných popoludní si začnete trhať vlasy. Ak tu chcete žiť, ste odkazaní na auto, čo sa týka škôlky, lekára, škôl, zamestnania, obchodu, návštevy, úradov, či kultúry. Ak auto nemáte, ste závislí od pomoci druhých. Život tu musíte plánovať a organizovať dopredu. Neexistuje, že si v sobotu zmyslím segedín a nemám smotanu. Každý jeden zemiak nie je zadarmo. Stojí pot a kríže. Ľudia tu občas ako supy striehnu na nejakú udalosť, fámu, niečo čo by im skrátilo dlhé, studené zimné dni. Nečudo, že tu občas niekomu zašibe a strelí si pištoľou na svine do hlavy. Aj taký príbeh rozpráva jeden rozpadnutý dom.

Zaujímal by ma váš názor. Menili by ste život na dedine, či v meste? 🤔🤗

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Ako sa mamča z gauča zamyslela nad šeďou dospelákov

Ako mamča z gauča utvárala spomienky na detstvo

Ako mamča z gauča chytila depku z korony